Till vallonernas ära

Skulpturgrupp på väggen till det som en gång var ett vinkast, d.v.s. ett växthus där man odlade vindruvor.

Skulpturgruppen med titeln Till vallonernas ära finns att beskåda bakom det gamla drivhuset och avtäcktes i augusti 1969 och är ett verk i stengods av Hertha Hillfon. Det är en komposition i sex delar som samlar detaljer ur smedernas yrkesklädsel och även visar på kraftkällorna för järnhanteringen på bruket – elden, vattnet och verktygen som tog fram metallen ur malmen.

Till vänster ses en piedestal med en manstorso med vit duk – suaven - kring axlarna. Smederna torkade bort svetten med suaven i den varma smedjan. Därefter ses en bänkanordning där smedens kraftiga förskinn ligger och på väggen ses en prydligt ihopvikt skjorta, en sådan som smederna bar som skydd mot värme och intill den en relief där man ser elden flamma upp i en härd och en tång av en sort som smederna använde. Intill härden ses Leufstas järnstämpel i en ring med öppning, märket som slogs in i det tillverkade stångjärnet och därpå följer det guldfärgade vattnet som driver stånghammaren. Skulpturgruppens sista delar utgörs av en manstorso som torkar händerna med den kolsvarta suaven och vid sidan om ses smedens toffelliknande sko med grovt ovanläder på en tumstjock sula.

Hertha Hillfon 1921-2013, keramiker och skulptör. Hon debuterade 1958 på Svenska Slöjdföreningen och fick ett genombrott 1959 vid sin första separatutställning på Artek i Stockholm. Hon blev banbrytande med sin fria, abstrakta och skulpturala keramik som stod i kontrast till tidens tradition. Hertha Hillfon är representerad på många museer i landet. Utomlands finns hon bland annat på V & A i London och MoMAK i Kyoto. Från 60-talet och flera decennier framåt beställdes många offentliga verk som nu finns över hela Sverige. Hertha Hillfon erhöll Lunningpriset 1962, blev invald i Kungliga akademin för de fria konsterna 1971 och fick professors namn 1993.